Gepubliceerd op 31 mei 2024

PMA genomineerd voor aanpakken afvalstroom in zorg

Pensioenfondsen Huisartsen (SPH) en Medewerkers Apothekers (PMA) zijn genomineerd voor de Pensioen Pro Award 2024 voor het starten van ‘engagement’ binnen het Health Engagement Network (HEN). Binnen dit initiatief wordt met vijf farmabedrijven getracht de afvalstroom in de zorg in te dammen. Vorig jaar startten de fondsen met het initiatief, nu zijn ze daadwerkelijk van start gegaan. Huisartsen en apothekers zien dagelijks in de eigen praktijk de hoeveelheid afgedankte verpakkingen, plastic handschoenen, oude en ongebruikte medicijnen en gebruikte injectienaalden. 

'Het onderwerp raakt direct onze deelnemers', zegt Fons Bakker, bestuurder bij PMA. 'We willen met een bedrijf als Teva kijken of we een oplossing kunnen vinden voor de ongebruikte medicijnen'. Nienke Kuppens van SPH voegt toe dat ook huisartsen zich bewust zijn van het afvalprobleem in de zorg. 'Veel hulpmiddelen worden eenmalig gebruikt. En we verspillen veel verpakkingsmateriaal. Wellicht kunnen middelen door de leveranciers na gebruik worden meegenomen en gerecycled. Met partijen zoals bijvoorbeeld Henry Schein en Coloplast praten we nu concreet over oplossingen'. De engagement zelf is grotendeels in handen van Achmea IM in aanwezigheid en met input van de pensioenfondsen zelf.

De vijf bedrijven waarmee SPH en PMA het engagement zijn gestart:

Merck: geneesmiddelenproducent

Coloplast: producent stoma’s en andere hulpmiddelen

Henry Schein: handschoenen, instrumenten, verbandmiddelen en andere hulpmiddelen

Teva: generieke geneesmiddelen

HCA Healthcare: ziekenhuizen en poliklinieken in de VS

Pensioen Pro reikt op 18 juni 2024 voor de 11e keer de Pensioen Pro Awards uit, de jaarlijkse vakprijzen voor de pensioensector.