Pensioen aanvragen

U kunt op twee manieren uw pensioen aanvragen

Uw pensioen gaat niet automatisch in. U vraagt zelf uw pensioen aan. Dat kan rechtstreeks of via de website. 

U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan

Uiterlijk kunt u uw pensioen op uw 67e laten ingaan. Een half jaar voor u AOW ontvangt sturen we u een aanvraagformulier. Wilt u eerder uw pensioen laten ingaan? Of wilt u zelf alvast de aanvraag in gang zetten? Dan kan dat op twee manieren. U ziet hieronder hoe beide manieren werken. 

Let op als u uw pensioen ver voor uw AOW laat ingaan

Laat u uw pensioen meer dan vijf jaar ingaan voor uw eerste AOW-uitkering? Dan moet u van de Belastingdienst ook daadwerkelijk stoppen met werken. In alle andere gevallen mag u pensioen ontvangen én blijven werken.

Uw pensioen rechtstreeks aanvragen

  1. Bekijk wat er mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld via de uitleg van de keuzes en de planner. U kunt ook altijd contact opnemen met een pensioenspecialist van PMA om alle keuzes door te nemen. 

  2. Geef aan PMA door via e-mail of een brief wanneer u uw pensioen wilt laten ingaan. Doe dit drie maanden van tevoren. 

  3. U krijgt van ons een brief met een berekening van uw pensioen. Dit pensioen is berekend op de ingangsdatum die u heeft doorgegeven. We berekenen ook een aantal keuzes voor u, zoals het hoog-laag pensioen en het omzetten van partnerpensioen. 

  4. Bij de brief in stap 3 zit een formulier. Daarop geeft u aan wat u wilt. U stuurt dit formulier uiterlijk 1 maand voor de gewenste ingangsdatum terug naar PMA. 

  5. Als wij het formulier van u ontvangen hebben, is uw aanvraag klaar. U ontvangt van ons een bevestiging. We gaan uw pensioen in orde maken! 

Uw pensioen via de website aanvragen

  1. U logt in op MijnPMA en u maakt een of meer pensioenplannen. U kunt natuurlijk altijd uw plan bespreken met één van onze pensioenspecialisten. Zij denken graag mee. 

  2. Bent u tevreden over een plan en wilt u uw pensioen over een jaar of minder laten ingaan? Klik dan het plan aan dat uw voorkeur heeft en klik op 'Aanvraag in gang zetten' (links onderaan de stappen)

  3. U krijgt van ons een brief met een voorstel, waarop u akkoord kunt geven via het meegestuurde formulier. Dit voorstel is gebaseerd op de keuzes in uw plan. U kunt nog afwijken van de keuzes in het plan dat u via de website heeft gemaakt. U ontvangt dan een nieuw voorstel. 

  4. Als wij het formulier met uw akkoord van u ontvangen hebben, maken wij uw pensioen voor u in orde!