Keuzes die u heeft

U bepaalt wanneer u uw pensioen laat ingaan. En ook hoe we uw pensioen moeten uitkeren. We zetten alle keuzes voor u op een rij. 

Plan uw pensioen samen met PMA

Alle keuzes op een rij

 1. U bepaalt zelf wanneer u met pensioen gaat

  Op zijn vroegst kan dit vanaf uw 55e. Uiterlijk gaat uw pensioen in op uw 67e. Laat u uw pensioen meer dan tien jaar ingaan vóór u AOW ontvangt? Dan moet u van de Belastingdienst ook daadwerkelijk stoppen met werken. Hoe eerder u uw pensioen laat ingaan, hoe lager uw maandelijkse uitkering is.

 2. Extra pensioen tot u AOW krijgt

  Gaat u met pensioen vóór u AOW ontvangt? Dan kunt u de periode tot u AOW krijgt overbruggen met extra pensioen. U betaalt dit tijdelijke extra pensioen zelf: uw 'gewone' pensioen wordt iets lager. U krijgt het extra pensioen tot en met de maand waarin u AOW krijgt. We gaan uit van de AOW-ingangsdatum die voor u geldt op het moment dat u met pensioen gaat. Is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend als u uw pensioen aanvraagt? Dan krijgt u extra pensioen tot de AOW-leeftijd die voor u geldt vanaf de ingang van het tijdelijk pensioen. U bepaalt zelf - binnen grenzen - hoeveel extra pensioen u krijgt. 

 3. Eerst meer en dan minder pensioen. Of eerst een eenmalige uitkering

  U kunt de eerste 10 jaar na uw pensionering meer pensioen krijgen en daarna minder. Deze keuze heeft alleen gevolgen voor de hoogte van uw eigen pensioen. Het partnerpensioen verandert er niet door.

  U kunt kiezen uit twee varianten van het hoog-laag pensioen (percentages in 2024):

  - de eerste tien jaar 114% van uw pensioen en daarna 85,5% óf 

  - de eerste tien jaar 106,5% van uw pensioen en daarna 93,2%

  Deze keuze is mogelijk in combinatie met de keuze 'Extra pensioen tot u AOW krijgt'.

 4. Partnerpensioen omzetten in pensioen voor uzelf

  U kunt het pensioen dat uw partner ontvangt als u overlijdt omzetten in extra pensioen voor uzelf. 
  Uw partner moet akkoord gaan met deze keuze. Een euro partnerpensioen levert ongeveer 0,156 euro  pensioen voor uzelf op (als u uw pensioen laat ingaan op uw 67e). Let op: Het partnerpensioen waar een eventuele ex-partner recht op heeft, kunt u niet omzetten in extra pensioen voor uzelf.

 5. Pensioen voor uzelf omzetten in extra partnerpensioen

  Andersom kan ook. Standaard is het partnerpensioen dat u bij PMA opbouwt 70% van de opbouw van uw eigen pensioen. Als het partnerpensioen bij pensionering lager is dan 70% van uw eigen pensioen, kunt u pensioen voor uzelf omzetten in (extra) partnerpensioen. Het partnerpensioen wordt dan 70% van uw eigen pensioen. Voor elke euro die u van uw eigen pensioen inlevert, krijgt u € 6,41 aan partnerpensioen terug (als u uw pensioen laat ingaan op uw 67e). 

Kijk ook eens naar deze keuze:

Eerst deels met pensioen (deeltijdpensioen), daarna volledig met pensioen

Kiest u voor deeltijdpensioen, dan blijft u voor een bepaald percentage doorwerken. Voor het overige deel neemt u pensioen op. U kunt, binnen bepaalde grenzen, zelf het bedrag kiezen dat u jaarlijks aan deeltijdpensioen uitgekeerd wilt krijgen. Het minimum ligt rond de € 600 bruto per jaar.

Wilt u het deeltijdpensioen meer dan tien jaar laten ingaan vóór u AOW krijgt?

Dan moet u van de Belastingdienst stoppen met werken voor tenminste het percentage dat u met deeltijdpensioen gaat (en voor dat deel ook niet elders gaan werken). U kunt het deeltijdpensioen niet aanpassen. U kunt wel op ieder moment stoppen met deeltijdpensioen en uw pensioen volledig laten ingaan.

Kent u de planner van PMA al?