Waardeoverdracht

Verandert u van baan? U kunt uw eerder opgebouwde pensioen meestal meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Als u gaat werken bij een werkgever die ook bij PMA is aangesloten, loopt uw pensioenopbouw gewoon door bij PMA.

 

Laag 2

Verandert u van baan? De hoogte van het pensioen dat u heeft opgebouwd bepaalt wat er met uw pensioen gebeurt.

U komt bij PMA
Heeft u bij uw vorige werkgever een pensioen opgebouwd dat onder de grens voor een klein pensioen ligt (ca. € 500 bruto per jaar) en is het meer dan € 2 bruto per jaar? Dan wordt dit pensioen mogelijk automatisch aan PMA overgedragen. Is het pensioen € 2 bruto per jaar of lager? Dan vervalt het pensioen. Dat is wettelijk zo bepaald.

Wordt het pensioen niet automatisch overgedragen of het is geen klein pensioen? Dan beslist u zelf of u het pensioen laat overdragen naar PMA. De waardeoverdracht vraagt u aan bij PMA (en dus niet bij uw vorige pensioenuitvoerder). U doet dit door een formulier in te vullen en naar ons te sturen. Wij nemen dan contact op met uw vorige pensioenuitvoerder om de waardeoverdracht te regelen. U ontvangt eerst een voorstel van ons met een overzicht waarin u kunt zien wat de waardeoverdracht voor u gaat betekenen. Pas dan beslist u of u kiest voor waardeoverdracht of niet. PMA brengt voor de overdracht geen kosten in rekening.

U vertrekt bij PMA
Is het pensioen dat u bij PMA heeft opgebouwd een zogeheten 'klein pensioen' (minder dan ca. € 500 bruto per jaar) en is het meer dan € 2 bruto per jaar? Dan draagt PMA uw pensioen automatisch over aan uw nieuwe pensioenuitvoerder. Is het pensioen € 2 bruto per jaar of lager? Dan vervalt het pensioen. Dat is wettelijk zo bepaald.

Wordt het pensioen niet automatisch overgedragen? Dan beslist u zelf of u het pensioen meeneemt naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Wilt u uw pensioen meenemen, dan vraagt u waardeoverdracht aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder (en dus niet bij PMA). Kiest u niet voor waardeoverdracht, dan blijft uw pensioen bij PMA staan. U beslist vervolgens zelf wanneer u het pensioen van PMA laat ingaan.

U krijgt een andere werkgever die ook is aangesloten bij PMA

Als u aan de PMA-regeling meedoet en overgaat naar een nieuwe werkgever die bij PMA is aangesloten, dan hoeft u niets te doen. U bouwt dan verder aan uw pensioen bij PMA.

Wat is de beste keuze?

Of waardeoverdracht een goede keuze is, hangt onder andere af van het verschil tussen beide pensioenregelingen en van de financiële situatie van uw huidige en nieuwe pensioenuitvoerder. Laat u hier vooraf goed over informeren. 

 

Laag 3

Laag 3 bestaat uit documenten die u gedetailleerde informatie geven over de pensioenregeling en het pensioenfonds.

 

Pensioen123 Laag 3