Gisteravond, 30 mei 2023, heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe pensioenwet (de Wet toekomst pensioenen). De nieuwe wet gaat in op 1 juli van dit jaar.
Dat betekent niet dat u dan ook meteen een nieuwe pensioenregeling krijgt. Pas geleden heeft minister Schouten aangekondigd dat pensioenfondsen tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd hebben hun pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe spelregels. In onze sector hebben we echter afgesproken dat we ernaar streven om op 1 januari 2026 een nieuwe pensioenregeling in te voeren.
Al geruime tijd zijn we bezig met de voorbereiding. Dat doen we samen met de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties in onze sector). Nu de wet definitief is, gaan we met hen de nieuwe pensioenregeling invullen.
Meer lezen? Dat kan op via deze link op onze website of ook via de website www.onsnieuwepensioen.nl
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl blijkt de informatie die PMA aanlevert op dit moment niet zichtbaar te zijn. We zoeken uit waar deze storing ligt en hoe het verholpen kan worden.
Eind 2022 was de dekkingsgraad van PMA 100,5%. Daarmee was deze lager dan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,5%. Echter, met het oog op de transitie naar een nieuwe pensioenregeling heeft de overheid een vrijstellingsregeling ingesteld. PMA maakt gebruik van deze regeling om niet per 2023 de pensioenen te verlagen.
Hierbij heeft PMA de volgende overwegingen gemaakt:
Vorige week ontving u via de post of de e-mail een uitnodiging van PMA om mee te doen aan ons onderzoek. U ontvangt nu of in de toekomst pensioen van PMA.
Er komen nieuwe regels voor pensioen. Dit betekent dat PMA de komende tijd een aantal belangrijke keuzes moet maken. Om deze keuzes goed te maken, vragen wij in het onderzoek uw mening. Wij onderzoeken in hoeverre u risico's kunt en wilt lopen met uw pensioen. Wilt u meer lezen over dit type onderzoek? Dat kan bijvoorbeeld via de website van de AFM. Heeft u vragen over het onderzoek of over de uitvoering ervan? Hier vindt u vragen en antwoorden
Adviesbureau Sprenkels voert het onderzoek voor PMA uit. Uw antwoorden blijven anoniem. Uw persoonlijke gegevens worden alleen voor het onderzoek gebruikt. Na afloop van het onderzoek worden alle persoonlijke gegevens vernietigd.
U kunt post van PMA ook via uw e-mail ontvangen. Maandelijks ontvangt u dan onze E-Nieuwsbrief. Geef uw mailadres en uw voorkeuren aan ons door via MijnPMA.
Deze week ontvangt u via de post of de e-mail een uitnodiging van PMA om mee te doen aan ons onderzoek. U ontvangt nu of in de toekomst pensioen van PMA.
Er komen nieuwe regels voor pensioen. Dit betekent dat PMA de komende tijd een aantal belangrijke keuzes moet maken. Om deze keuzes goed te maken, vragen wij in het onderzoek uw mening. Wij onderzoeken in hoeverre u risico's kunt en wilt lopen met uw pensioen. Wilt u meer lezen over dit type onderzoek? Dat kan bijvoorbeeld via de website van de AFM. Heeft u vragen over het onderzoek of over de uitvoering ervan? Hier vindt u vragen en antwoorden
Adviesbureau Sprenkels voert het onderzoek voor PMA uit. Uw antwoorden blijven anoniem. Uw persoonlijke gegevens worden alleen voor het onderzoek gebruikt. Na afloop van het onderzoek worden alle persoonlijke gegevens vernietigd.
U kunt post van PMA ook via uw e-mail ontvangen. Maandelijks ontvangt u dan onze E-Nieuwsbrief. Geef uw mailadres en uw voorkeuren aan ons door via MijnPMA.
PMA heeft het jaar 2022 afgesloten met een dekkingsgraad van 100,5%. De dekkingsgraad over 2022 is lager dan 105%, het percentage dat fondsen moesten halen om de pensioenen te mogen indexeren. Om te voorkomen dat PMA de pensioenen in het verleden moest verlagen, heeft PMA zich sterk ingedekt voor de lage rente. Dat heeft gewerkt. Maar dat maakte ook dat PMA minder heeft geprofiteerd van de rentestijging in het eerste kwartaal van 2022. Inmiddels is dat beleid bijgesteld. Meer over de dekkingsgraad kunt u hier lezen. U kunt ook de jaarverslagen van PMA lezen. Daarin legt PMA verantwoording af over het gevoerde beleid. Op dit moment werken we aan het jaarverslag 2022. In mei 2022 kunnen we die publiceren.
De pensioenpremie en de franchise wijzigen in 2023. Op verzoek van sociale partners wordt de premie in 2023 (in beginsel voor één jaar) teruggezet op het niveau van 2021 (werkgever 18,96% en werknemer 9,48% van de pensioengrondslag). Verder is de franchise flink gestegen naar € 16.322. Dit komt doordat de wettelijk minimaal te hanteren franchise is gekoppeld aan de (eveneens flink gestegen) AOW.
Verder bedraagt het wettelijk maximum pensioengevend salaris per 1 januari 2023 € 128.810 bruto per jaar. Bij parttimers wordt deze grens aangepast met het parttimepercentage.
U kunt hier de brochure Feiten en cijfers 2023 downloaden
De afgelopen nacht (22 december jl.) heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de Wet Toekomst Pensioenen. Op 20 december jl. had de Kamer al ingestemd met een motie waarin minister Schouten werd gevraagd de versoepelingsregels voor pensioenfondsen toe te kennen. Deze versoepelingsregels waren in oktober plotseling ingetrokken waardoor voor PMA een pensioenkorting in beeld kwam. De minister moet nog officieel de versoepelingsregels weer toekennen maar door de stemming in de Tweede Kamer ziet het er voor PMA en nog een aantal andere pensioenfondsen nu gunstig uit. Lees hier de E-nieuwsbrief van december 2022
Vandaag is in PensioenPro een artikel verschenen over de dreigende verlaging van het pensioen in 2023. In het artikel staat dat nu de pensioenwet met een half jaar is uitgesteld tot 1 juli 2023, een korting dreigt voor de fondsen Banden en Wielen, Kappers, Levensmiddelen en Medewerkers Apotheken. De fondsen willen dat minister Schouten voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen ingrijpt.
De fondsen roepen minister Schouten op de tijdelijke maatregel die de grens voor pensioenkortingen verlaagt van 105% naar 90% te verlengen, totdat de Wet toekomst pensioenen is behandeld door de Eerst Kamer. Schouten wacht nog met het doen van deze toezegging.
Tot begin oktober maakten de fondsen gebruik van de versoepelingsregels, daarin lag de grens op 90%. Die lagere grens werd al ingevoerd onder Koolmees en werd daarna verlengd vanwege de uitzonderlijke economische situatie door de coronacrisis in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.
Nu de pensioenwet niet eerder van kracht wordt dan 1 juli 2023, gaat ook het transitie-ftk een halfjaar later in. En daarmee vervallen per 1 januari de soepelere kortingsregels, behalve als ze opnieuw worden verlengd. Bij een te lage dekkingsgraad per 31 december 2022 volgt een korting in 2023.
Lees het volledige artikel op: https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30054115/kortingsspook-doemt-op-bij-enkele-pensioenfondsen
De Apotheek & Pensioen herfst 2022 is verschenen. In dit nummer aandacht voor de financiele postitie van PMA. PMA kan de pensioenen helaas niet indexeren, de voorzitter van PMA legt uit hoe dat komt. Ook aandacht voor het besluit dat sociale partners namen rond de nieuwe pensioenregeling voor PMA. Wat betekent dit voor de deelnemers?
De Apotheek & Pensioen wordt bij u thuisbezorgd. U kunt het blad ook hier downloaden
PMA zoekt een Senior Operational Risicomanager. Een brede, interessante functie in een zelf-administrerend pensioenfonds voor 38 uur per week. Lees het functieprofiel hier. Vragen over de functie kun je stellen aan r.sijsenaar@pma-pensioenen.nl. We zien je CV en motivatie graag tegemoet!
PMA kan op 1 januari 2023 de pensioenen niet indexeren, dus niet laten meegroeien met de prijsstijgingen in Nederland. We zijn er dit jaar financieel wel iets beter voor komen te staan. Maar onze financiële buffers zijn nog steeds te laag. Deze zijn dit jaar wel aangegroeid, maar nog steeds niet genoeg volgens de huidige regelgeving. Daardoor mag PMA niet doen wat we graag willen: de pensioenen laten meegroeien met de prijsstijgingen in Nederland. Dat vinden we enorm spijtig. We snappen dat vooral de gepensioneerden meer dan ooit een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Meer lezen over dit onderwerp kan via onze E-nieuwsbrief november 2022. Wilt u deze ook ontvangen? Geef dat dat aan in MijnPMA
Jaarlijks onderzoekt de VBDO het verantwoord beleggingsbeleid en de prestaties van Nederlandse pensioenfondsen. In het recent verschenen benchmark rapport 2022 – over het verslagjaar 2021 – is PMA maar liefst 15 plaatsen gestegen naar plek 32. Dit bevestigt dat PMA goed bezig is, en PMA vervolgt die ingeslagen weg.
De VBDO-benchmark beoordeelt het verantwoord beleggingsbeleid en prestaties van de 49 grootste pensioenfondsen in Nederland. Daarbij toetst VBDO op vier onderdelen: governance, beleid, uitvoering en verantwoording. Het VBDO-onderzoek is onafhankelijk en heeft als belangrijkste doel om verbetering van de duurzaamheidsprestaties van individuele pensioenfondsen, en daarmee van de sector, te stimuleren, ook door ieder jaar qua score de lat een stukje hoger te leggen.
Meer lezen over hoe PMA maatschappelijk verantwoord beleggen uitvoert, leest u hier
De Pensioen 3-daagse 2022 is gestart. Tijdens de Pensioen3daagse vragen we extra aandacht voor jouw pensioen. Maar je pensioen is het hele jaar door actueel. Ga ermee aan de slag. Dit kan op allerlei manieren. Je kunt de pensioencheck van Wijzer in Geldzaken doen door op deze link te klikken. En, je kunt ook je eigen pensioen bij PMA bekijken via deze link
Pensioen lijkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Stel je krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen/trouwen, krijgt een kind, gaat uit elkaar of je krijgt onverhoopt met een overlijden in je gezin te maken. Deze levensgebeurtenissen kunnen direct gevolgen hebben op jouw pensioen. Pensioen is dus je hele leven door actueel. Lees meer hierover op pensioen3daagse.nl/levensgebeurtenissen
Het Actuarieel Genootschap (AG) voorspelt elke 2 jaar hoe lang we gemiddeld leven. Volgens de nieuwe voorspelling is de levensverwachting hoger dan bij de vorige voorspelling. Dat betekent dat we in de toekomst naar verwachting ouder worden dan we eerder dachten.
Hoeveel langer leven we?
Het Actuarieel Genootschap voorspelt dat:
Wat betekent dit voor pensioenfondsen?
De hogere levensverwachting leidt tot een lagere dekkingsgraad. Een pensioenfonds betaalt namelijk pensioen zolang een gepensioneerde (of zijn/haar nabestaande) leeft. Als we allemaal langer leven, betaalt het fonds langer pensioen uit. Daarom moeten we nu meer geld opzij leggen voor later.
Geen invloed van corona
Door corona verwachtten veel mensen dat de levensverwachting zou zijn gedaald. In 2020 en 2021 overleden wel meer 55-plussers dan gemiddeld. Maar het Actuarieel Genootschap verwacht dat corona op langere termijn geen invloed heeft op de levensverwachting.
U kunt straks een deel van uw opgebouwde ouderdomspensioen ineens opnemen. De beoogde ingangsdatum van deze nieuwe keuzemogelijkheid is 1 juli 2023. Eerder was dat op 1 januari 2023.
Met bedrag ineens krijgt u tot maximaal 10% van uw opgebouwde ouderdomspensioen op uw rekening gestort. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het opnemen van een bedrag ineens betekent dat u een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt. En dat het gevolgen kan hebben voor toeslagen die u ontvangt.
De Tweede en Eerste Kamer hebben nog geen besluit genomen over het aangepaste wetsvoorstel waarin het bedrag ineens is opgenomen. Dit gebeurt naar verwachting dit najaar. De definitieve wet kan dan per 1 juli 2023 ingaan.
Of het verstandig is om hierop te wachten met de ingang van het pensioen, is nu nog moeilijk te zeggen. Naar verwachting op 1 januari 2023 voegen wij de keuzemogelijkheid toe aan MijnPma. Op dat moment kunt u berekeningen maken van de effecten van uw keuze op uw pensioen.
Zodra we meer weten, leest u het op deze website.
Misschien heeft u er al van gehoord: er komen nieuwe regels voor pensioen. Dat betekent dat de pensioenregeling van PMA gaat veranderen.
Keuze regeling
De werknemers- en werkgeversorganisaties beslissen uiterlijk op 1 januari 2023 welk soort regeling zij kiezen voor PMA. En uiterlijk 1 januari 2027 moet het nieuwe pensioen bij PMA zijn ingeregeld. Om een goede keuze te kunnen maken, willen zij graag weten wat ú belangrijk vindt als het om uw pensioen gaat. Daarom houden ze een onderzoek
Doet u mee aan het onderzoek?
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Onder iedereen die de vragenlijst helemaal invult, verloten we 10 cadeaubonnen van 25 euro.
Mensen die hun emailadres hebben doorgegeven aan PMA, ontvangen per mail een uitnodiging.
Waarom komen er nieuwe regels voor pensioen?
Onze samenleving is veranderd. De arbeidsmarkt is anders, mensen wisselen vaker van baan en worden ouder. Ook willen veel mensen dat het pensioen sneller omhoog kan als het goed gaat in de economie. Het huidige pensioenstelsel is daarop niet berekend.
Wat blijft hetzelfde?
U blijft samen met uw werkgever betalen voor uw pensioen. U kunt straks ook nog steeds zelf kiezen wanneer u uw pensioen laat ingaan. En u ontvangt pensioen zolang u leeft.
Het PMA jaarverslag 2021 is verschenen. U kunt deze hier downloaden. In het jaarverslag geven we ook uitleg over ons beleggingsbeleid.
De actuele dekkingsgraad steeg in 2021 van 92,6% naar 99,6%. Deze stijging komt vooral door de hoge rendementen op de aandelen en door de gestegen rente. Door de gestegen rente daalden de pensioenverplichtingen. De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad over een periode van 12 maanden, steeg in 2021 van 89,9% naar 96,1%. Samen bepalen ze of een pensioenfonds de pensioenen moet verlagen of kan verhogen. Als gevolg van de tijdelijke aanpassing van de kortingsregels met het oog op het nieuwe pensioencontract hoefden we in 2021 de pensioenrechten niet te korten.
De beleggingsportefeuille van PMA behaalde in 2021 een rendement van 0,7%. De portefeuille bestaat uit een combinatie van beleggingen die op lange termijn voor het rendement moeten zorgen en beleggingen ter afdekking van het rente-en valutarisico.
De rendement-gedreven beleggingen, zoals aandelen en vastgoed, behaalden zeer hoge rendementen van respectievelijk 24,6% en 29,8%. Dit rendement lag hoger dan het rendement van de benchmark waarmee PMA de resultaten vergelijkt. Ook andere rendement-gedreven belegging behaalden positieve rendementen.
De beleggingen die zorgen voor het afdekken van risico’s bestaan voor het grootste deel uit rentederivaten. Deze derivaten beschermen de deelnemers van PMA tegen een daling van de rente. Als de rente daalt, dan daalt de dekkingsgraad namelijk ook.
In 2021 steeg de rente. Daardoor drukten de rentederivaten het rendement van de portefeuille met ongeveer 6%. Maar omdat PMA niet al het renterisico afdekt, profiteerde de dekkingsgraad nog wel van de gestegen rente.
PMA heeft in 2021 de nodige wijzigingen aangebracht in de beleggingsportefeuille:
Daarnaast heeft PMA in 2021 grote stappen gemaakt met de implementatie van het maatschappelijk verantwoord beleggen beleid.
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en sociale partners hebben in 2020 opgeroepen om de premie en opbouw in aanloop naar het nieuwe stelsel zo stabiel mogelijk te houden. De premie en pensioenopbouw zijn daarom in 2021 en 2022 vastgesteld conform de voorgenomen verhoging van de premie van 28,44% in 2021 naar 30,45% in 2022. De opbouw is in 2022 gelijk aan 2021, namelijk 1,70% van de pensioengrondslag.
2021 is voor PMA het jaar waarin de fusie met de uitvoeringsorganisatie en dochteronderneming Appolaris BV is geëffectueerd. Daarmee is PMA vanaf 1 januari 2021 in formele zin weer een zelfadministrerend fonds. 22 medewerkers verzorgen de administratie voor ruim 56.000 actieve deelnemers, pensioengerechtigden en ex-deelnemers.
Heeft u vragen over het jaarverslag? Wij beantwoorden ze graag!
In de nieuwe Apotheek & Pensioen aandacht voor de komst van het nieuwe pensioenstelsel. En ook stellen we onze nieuwe bestuursleden en lid van het verantwoordingsorgaan voor. U krijgt de Apotheek & Pensioen thuisgestuurd. Maar alvast downloaden kan ook!
Wet toekomst pensioenen naar Tweede Kamer
Deze week heeft minister Schouten de Wet toekomst pensioenen aan de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel is een langverwachte stap naar een toekomstbestendig pensioenstelsel.
Waarom een nieuw pensioenstelsel?
Het pensioenstelsel nu heeft een aantal kwetsbaarheden. Zo doen pensioenfondsen een belofte over de hoogte van het pensioen aan de mensen die deelnemen aan het fonds. Maar als de rendementen op de beleggingen van het pensioenfonds tegenvallen of als de rente een heel lange tijd heel laag staat, kunnen pensioenfondsen deze belofte niet waarmaken. Tegenover de beloftes die een pensioenfonds doet, staat bovendien één gezamenlijke pot met beleggingen. Dit leidt tot discussie tussen deelnemersgroepen in het fonds over wie welk deel van de gezamenlijke pot krijgt. Zeker nu pensioenfondsen niet voldoende geld in kas hebben om nu en in de toekomst alle pensioenen uit te keren. Tot slot sluit het huidige stelsel niet goed aan op de veranderde arbeidsmarkt waar mensen niet hun hele carrière pensioen bij een werkgever opbouwen. Meer lezen over de veranderingen kan hier.
Wat staat er in het wetsvoorstel?
Het wetsvoorstel bepaalt hoe pensioen geregeld gaat worden. Het gaat over de vormgeving van het ouderdomspensioen én het nabestaandenpensioen. De verwachting is dat alle pensioenen over gaan naar het nieuwe stelsel. De voordelen van het nieuwe stelsel worden op deze manier zo goed mogelijk benut. Het wetsvoorstel stelt eisen aan een zorgvuldige overgang. De belangen van alle mensen die pensioen opbouwen en pensioen ontvangen worden evenwichtig afgewogen door het bestuur van PMA. Meer lezen over het wetsvoorstel? Dat kan hier
Hoe gaat het verder?
De werkgevers- en werknemersorganisaties (de sociale partners) gaan op basis van de wetgeving de nieuwe pensioenregeling voor PMA maken. Zij willen graag weten hoe de deelnemers en pensioengerechtigden van PMA denken over hun pensioen. Deze maand worden deelnemers, pensioengerechtigden en werkgevers bij PMA waarvan we een emailadres hebben, benaderd voor een onderzoek. Is uw emailadres niet bekend bij PMA maar wil u toch graag uw mening geven? Laat dan uw emailadres achter op MijnPMA. Uiterlijk 1 januari 2027 moet de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel zijn gemaakt, maar PMA streeft naar een overgang op 1 januari 2026.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en wat het nieuwe pensioenstelsel gaat betekenen voor uw pensioen!
Per 1 januari 2022 is het uitvoeringsreglement van PMA aangepast. Eén van de aanpassingen gaat specifiek werkgevers aan die onder de Cao Apotheken vallen. Looncomponenten die niet binnen de Cao Apotheken vallen, behoren vanaf 2022 niet meer tot het pensioengevend salaris van de werknemers van deze werkgevers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 'dertiende' maanduitkering. De reden voor deze aanpassing is dat de Cao Apotheken een standaard-cao is, waaraan partijen zich dienen te houden en afwijkingen niet voor mogen komen.
Verder is in het uitvoeringsreglement een artikel opgenomen waarin wordt bepaald dat de werkgever PMA vrijwaart voor de financiële gevolgen die ontstaan door onvolledige of onjuiste verstrekking van gegevens door de werkgever. Het nieuwe uitvoeringsreglement kunt u hier vinden.
Met ingang van 1 april 2022 wordt het werkgeversportaal van PMA vernieuwd. Veel blijft hetzelfde, maar er is ook een aantal veranderingen.
Wijzigen bedrijfsgegevens
In het nieuwe portaal kan de werkgever of het administratiekantoor een aantal gegevens zelf toevoegen, aanpassen of verwijderen:
Afhandeling mutaties
In het oude portaal worden mutaties niet direct verwerkt. Ze komen eerst in een mutatielijst, waar ze moeten worden goedgekeurd. Deze tussenstap is er straks niet meer. In het nieuwe portaal worden mutaties namelijk direct verwerkt. Als werkgever of administratiekantoor kunt bij het onderdeel ‘overzicht verwerkingen’ terugzien wat er is gebeurd (deelnemer, mutatietype, tijdstip van de mutatie).
De komende week ontvangt u een brief met nieuwe inloggegevens voor het portaal van PMA.
Meer lezen? Dat kan hier
PMA heeft gisteravond de PensioenPro Award in de categorie 'innovatie' gewonnen. In het Experience Lab Pensions van Idella onderzoeken o.a. pensioenfonds Wolters Kluwer en PMA hoe de solidaire premieregeling in de praktijk gaat werken. We kijken daarbij hoe deelnemers reageren op de verschillende digitale presentatievomen. ‘Nuttig om op deze manier gezamenlijk op te trekken om de gevolgen van het nieuwe stelsel inzichtelijk te maken’, aldus de jury. Aspirant bestuurder Shantinella Mariano nam namens PMA de prijs in ontvangst. Hier vindt u het artikel; https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30051505/wouter-koolmees-en-provisum-winnen-gouden-pensioen-pro-awards
Per 1 januari 2022 is het uitvoeringsreglement van PMA aangepast. Eén van de aanpassingen is belangrijk voor werkgevers die onder de Cao Apotheken vallen. Looncomponenten die niet binnen de Cao Apotheken vallen, behoren vanaf 2022 ook niet meer tot het pensioengevend salaris van de werknemers van deze werkgevers. De reden voor deze aanpassing is dat de Cao Apotheken een zogeheten standaard-cao is. Daarvoor geldt dat partijen gebonden zijn aan de afspraken die in deze CAO zijn gemaakt en afwijkingen dus niet voor mogen komen. Het uitvoeringsreglement kunt u hier lezen.
Het pensioenreglement 2022 is tevens gepubliceerd. Deze kunt u hier lezen
Omdat PMA in haar beleggingen rekening houdt met mens en milieu, hanteren we een lijst van uitgesloten landen. Ook Rusland staat op deze lijst. PMA belegt dus niet in staatsleningen van Rusland.
Wel belegt PMA in enkele Russische bedrijven via een fonds waarin PMA deelneemt. Het gaat om een bedrag van circa 3,4 miljoen euro, minder dan 0,1% van het totale vermogen van PMA (dd. 28 februari 2022). Waar noodzakelijk én mogelijk zal PMA haar kleine belangen in Russische bedrijven terugbrengen.
PMA belegt het geld voor u, zodat uw pensioen aan kan groeien. Vanwege de geringe blootstelling aan de Russische markt hebben de genomen Europese sanctiemaatregelen geen directe invloed op de dekkingsgraad van PMA. Wel kan de dekkingsgraad van PMA worden beïnvloed door negatieve ontwikkelingen als gevolg van de situatie in Oekraïne op de financiële markten.
VN sluiten historisch akkoord tegen plasticvervuiling
Er komt binnen twee jaar een wereldwijd verdrag om de plasticvervuiling terug te dringen. Dat heeft een milieutop van de Verenigde Naties woensdag 2 maart jl. in Kenia besloten. Het is de belangrijkste ‘groene deal’ sinds het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. PMA ondertekende daartoe eerder dit jaar The Plastic Pollution Treaty
PMA kiest voor vrouwen in bestuur en verantwoordingsorgaan
Van 28 december tot en met 27 januari waren de verkiezingen ter vervulling van een vacature in zowel het verantwoordingsorgaan als het bestuur van Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA). De pensioengerechtigden van PMA konden een vertegenwoordiging kiezen voor zowel het bestuur als het verantwoordingsorgaan namens hun doelgroep. Ongeveer 1 op de 10 stemgerechtigden heeft gestemd. Hartelijk dank daarvoor!
Mevrouw Diny Nauta-Heuvelink is gekozen als nieuw lid van het verantwoordingsorgaan. PMA feliciteert Diny van harte met haar benoeming en dankt alle kandidaten voor hun deelname. In juli 2022 wordt Diny Nauta in het verantwoordingsorgaan geïnstalleerd.
Ook voor het bestuur is een kandidaat gekozen. De pensioengerechtigden kozen mevrouw Janneke Karman-Oude Kotte als hun (beoogd) vertegenwoordiger in het bestuur. Janneke zal nu het formele benoemingstraject gaan doorlopen.
De verkiezingscommissie is blij met de gekozen kandidaten. Hoewel PMA al voldeed aan de Code Pensioenfondsen is het een wens van het bestuur de diversiteit van het bestuur te vergroten. Ook met het oog op de binding met deelnemers van PMA, die voor het overgrote deel vrouw zijn. De recente benoeming van Shantinella Mariano als kandidaat-bestuurslid voorgedragen door FNV, draagt ook bij aan de gewenste diversiteit.
PMA verwacht de pensioenen niet te verlagen in 2022. De dekkingsgraad eind 2021 is voorlopig vastgesteld op 99,5%. Het bestuur heeft de gelegenheid om gebruik te maken van de vrijstellingsregeling die pensioenfondsen wordt geboden in aanloop naar de nieuwe pensioenregeling. Daarover neemt het bestuur nog een definitief besluit. Dat doet zij als alle cijfers per eind 2021 definitief zijn, naar verwachting in maart 2022.
Een groep van 65 institutionele beleggers, waaronder ook PMA, roept producenten van coronavaccins op om meer te doen om de vaccins wereldwijd beschikbaar te maken. In een brief aan de farmaceuten vragen de beleggers om de beloning van hun bestuurders deels afhankelijk te maken van de beschikbaarheid van vaccins wereldwijd.
De groep beleggers bestaat onder meer uit vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars. Samen vertegenwoordigen ze een vermogen van 3000 miljard euro.
De beleggers zien het als een gezamenlijke plicht om de pandemie onder controle te krijgen en vinden dat farmaceuten de plicht hebben zich hier maximaal voor in te spannen. De economie is ook gebaat bij een goede verdeling van vaccins. "Nieuwe varianten zijn bedreigend voor het herstel van wereldwijde economieën."
Vanaf vandaag kunnen mensen die hun pensioen of een uitkering ontvangen van PMA hun stem uitbrengen op een nieuw lid voor het bestuur en ook op een nieuw lid van het verantwoordingsorgaan. Men ontvangt per email of per post een uitnodiging. De verkiezingen worden in opdracht van PMA uitgevoerd door WebElect.nl
Op deze pagina stellen de kandidaten zich aan u voor
Vacature bestuurslid namens pensioengerechtigden
Per 10 april 2022 heeft PMA een vacature voor een bestuurslid namens de pensioengerechtigden in het bestuur. U kunt kiezen wie die vacature op gaat vullen. Er hebben zich vier kandidaten beschikbaar gesteld. De Nederlandsche Bank moet uiteindelijk de benoeming van de gekozen kandidaat goedkeuren.
Vacature VO-lid namens pensioengerechtigden
Daarnaast is er per juli 2022 een vacature voor een lid van het verantwoordingsorgaan van PMA namens de pensioengerechtigden. Ook hiervoor kunt u kiezen door wie die vacature opgevuld wordt. Er hebben zich drie kandidaten beschikbaar gesteld voor deze functie.
U kunt dus voor 2 verkiezingen uw stem uitbrengen. In de mail of de brief die u ontvangt staat precies uitgelegd hoe dat werkt.
Op deze pagina stellen de kandidaten zich aan u voor
De kengetallen voor 2022 zijn bekend en staan online. In de brochure Feiten & Cijfers 2022 vindt u belangrijke gegevens over de pensioenregeling van PMA.
Zoals bijvoorbeeld het premiepercentage of het wettelijk maximum pensioengevend salaris waarover pensiooen mag worden opgebouwd. Deze cijfers heeft de werkgever nodig om de pensioenpremie voor 2022 te kunnen berekenen.
PMA is op zoek naar twee mensen die namens de pensioengerechtigden in het bestuur óf in het verantwoordingsorgaan zitting willen nemen. Als zich meerdere kandidaten melden, organiseert PMA verkiezingen. Dit geldt voor beide functies.
Alle informatie over de functie als lid van het verantwoordingsorgaan namens de pensioengerechtigden vindt u hier
De informatie over de functie als lid van het bestuur namens de pensioengerechtigden vindt u hier
Interesse in één van beide functies? Stuur dan uiterlijk 19 november as. uw CV, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en motivatie naar Karine Cornelisse via k.cornelisse@pma-pensioenen. Voor vragen kunt u ook bij haar terecht!
Vaak weten mensen niet dat bij arbeidsongeschiktheid hun pensioenopbouw premievrij kan doorgaan! Als u arbeidsongeschikt bent geworden, neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag verder. Meer lezen over arbeidsongeschiktheid en uw pensioen leest u hier.
Mensen die hebben aangegeven dat ze dat willen, hebben deze week een mail ontvangen dat hun Uniform Pensioenoverzicht 2021 voor ze klaarstaat in MijnPMA. In het UPO vindt u de stand van zaken van uw pensioen, zoals hoeveel u per 1 januari van dit jaar heeft opgebouwd.
Om uw UPO te downloaden, logt u in met uw DigiD via op MijnPMA.
In het UPO leest u informatie over uw pensioen. Met onze pensioenplanner kunt u een plan maken voor uw eigen pensioen. U kunt zelf pensioenkeuzes maken en zien wat er voor u mogelijk is.
Mensen die niet via de mail geïnformeerd wilden worden over het UPO, ontvangen binnenkort een kaart dat hun UPO voor hen klaarstaat.
PMA publiceert het jaarverslag 2020. PMA sloot 2020 af met een dekkingsgraad van 92,6% en een rendement op de beleggingen van 10,2%.
2020 was een jaar met ongekende en onzekere omstandigheden door de coronacrisis die de hele wereld in zijn greep hield. Als reactie op de coronacrisis heeft PMA een crisiscomité samengesteld. Dat zag toe op het goed door kunnen gaan van alle belangrijke processen, ook monitorde het de mogelijke gevolgen van de coronacrisis op de financiële situatie. Zo heeft PMA in maart ter bescherming van de waarde van de pensioenen de renteafdekking verhoogd.
Meer kunt u lezen in het PMA jaarverslag 2020
PMA doet in samenwerking met Montae&Partners een onderzoek naar hoe mensen denken over hun pensioen. Dat is belangrijk omdat er nu voorbereidingen worden getroffen voor de pensioenregelingen van later. Uw antwoorden bieden ons waardevolle informatie! Dus als u een mail van ons ontvangt met de uitnodiging deel te nemen, dan klopt dat. We waarderen het enorm als u meedoet met het onderzoek.
Heeft u geen mail ontvangen, maar bent u benieuwd? Als u hier klikt krijgt u rechtstreeks toegang tot het onderzoek
De website Mijnpensioenoverzicht.nl is helemaal vernieuwd. Op de website is informatie te vinden over het netto pensioen dat u - zoals het er nu naar uitziet - gaat ontvangen als u blijft doorwerken bij uw huidige werkgever tot uw AOW-leeftijd. Ook leest u wat het betekent voor uw pensioen als u gaat scheiden of eerder met pensioen gaat. De nieuwe website bevat video’s en handige tips die aansluiten bij uw leeftijdsgroep. Op Mijnpensioenoverzicht.nl staan de gegevens verzameld van alle pensioenfondsen waar u een pensioen heeft opgebouwd, plus de AOW dat u van de overheid ontvangt.
Wilt u weten wat er mogelijk is met het pensioen van PMA? Maak dan vrijblijvend uw eigen plan op Mijn-PMA met uw pensioen bij PMA.
De wet die de nieuwe regels voor het pensioen regelt gaat niet op 1 januari 2022 maar uiterlijk een jaar later in. Maandag 10 mei stuurde demissionair minister Koolmees een brief naar de Tweede Kamer. In deze brief meldt de minister dat de hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel uiterlijk op 1 januari 2023 van start gaat.
Het streven blijft om op 1 januari 2026 de overstap te maken naar het nieuwe pensioenstelsel, ook al sluit Koolmees niet uit dat ook hier sprake kan zijn van een jaar vertraging. Hij zegt het daarom het verstandig te vinden om een maximale eindtermijn voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vast te stellen op 1 januari 2027. Dat is nu nog 1 januari 2026.
PMA is bezig met de voorbereiding van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en gaat daarmee ook gewoon door.
Lees hier de volledige brief van de minister aan de Tweede Kamer.
De dekkingsgraad was eind 2020 92,6%. Minister Koolmees heeft de regels voor pensioenfondsen (tijdelijk) versoepeld met het oog op het nieuwe pensioenstelsel. Zolang de dekkingsgraad boven de 90% is, mag een pensioenfonds gebruik maken van de versoepelde regels. PMA kiest ervoor om dit te doen en de pensioenen dus niet te verlagen. Het bestuur nam bij deze keuze de volgende zaken in overweging:
PMA verwacht de pensioenen niet te verlagen in 2021. De dekkingsgraad eind 2020 is voorlopig vastgesteld op 92,5%. Dat is waarschijnlijk genoeg, omdat minister Koolmees de regels voor het verlagen van pensioen heeft versoepeld. Nog niet alle cijfers van eind 2020 zijn al definitief. Het duurt daarom nog enkele weken voordat het bestuur een definitief besluit kan nemen.
Het opbouwen van pensioen is de laatste jaren fors duurder geworden. Dat komt onder andere door de lage rente waar we allemaal mee te maken hebben. De stijging van de pensioenpremie in 2021 is helaas niet voldoende om de pensioenopbouw op het huidige niveau te kunnen houden. Daarom heeft PMA in overleg met sociale partners besloten om de pensioenopbouw te verlagen van 1,76% naar 1,70% van de pensioengrondslag. Hierdoor wordt ook de opbouw van het pensioen voor nabestaanden iets lager.
De pensioenpremie stijgt in 2021 van 26,46% naar 28,44% van de pensioengrondslag. De werkgever betaalt 2/3 van de premie (= 18,96%). Iedereen die pensioen opbouwt bij PMA betaalt 1/3 van de premie (= 9,48%).
De pensioengrondslag is het deel van het salaris dat meetelt voor de berekening van het pensioen. Van het salaris wordt namelijk een drempelbedrag, de franchise, afgetrokken. Deze franchise is per 1 januari 2021 € 14.544 voor iemand die fulltime werkt.
Het wettelijke maximum salaris waarover pensioen mag worden opgebouwd is ook aangepast en is in 2021 € 112.189 voor iemand die fulltime werkt.
PMA heeft in 2020 gelukkig de pensioenen niet hoeven te verlagen. Helaas is er een serieuze kans dat we in 2021 uw pensioen wel moeten verlagen.
De verliezen op de beurs in het begin van de coronacrisis hebben we grotendeels weer goed gemaakt. We hebben echter nog steeds te maken met een zeer lage rente.
De overheid heeft vorig jaar de regels voor het verlagen van de pensioenen versoepeld. Ook in 2021 gelden de versoepelde regels. Desondanks zijn we in de gevarenzone. Begin 2021 wordt duidelijk of we uw pensioen in 2021 daadwerkelijk moeten verlagen of niet.
In de huidige situatie is het uiteraard niet mogelijk om de pensioenen in 2021 te verhogen. We kunnen de pensioenen alleen verhogen als er voldoende financiële reserves zijn. De kans is erg klein dat we uw pensioen de komende jaren wel kunnen verhogen.
Deze week is de Pensioenfederatie een nieuwe campagne gestart gericht op jongeren tot 35 jaar: Nu iets doen aan je pensioen. Het doel van de campagne is om het vertrouwen van jongeren in pensioen te vergroten. Op de website www.nuietsdoenaanjepensioen.nl wordt aan de hand van checklists duidelijk gemaakt wat je moet doen en waar je moet zijn.
Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA) gaat later dit jaar fuseren met de eigen uitvoerder Appolaris. Door te fuseren, worden kosten bespaard. De fusie wordt zo vorm gegeven, dat de kracht van zowel PMA als Appolaris gegarandeerd wordt. De compacte, efficiënte fusie-organisatie behoudt directe contacten met alle betrokkenen, te weten deelnemers, gepensioneerden, individuele werkgevers en cao-partners.
Beide organisaties werken al intensief samen. Appolaris is in 2011 opgericht door PMA en werkt slechts voor 1 pensioenfonds: PMA. Beide organisaties zijn in hetzelfde pand gevestigd.
Eind 2020 moet de fusie rond zijn. PMA draagt dan zelf zorg voor de premie-inning, betaling van de pensioenen, communicatie, financiën en het risicomanagement. Binnen PMA ondersteunt een bestuursbureau het bestuur.
Het fiduciair beheer van de beleggingen blijft uitbesteed, maar wel bij een andere partij dan Appolaris. Vanaf 1 juli a.s. is Achmea Investment Management de fiduciair manager. De vermogensbeheerkosten worden daardoor lager en de kwaliteit en continuïteit zijn met deze transitie beter gewaarborgd.
Het bestuur heeft besloten te fuseren na positief advies van het Verantwoordingsorgaan en na goedkeuring door de Raad van Toezicht.
Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA) heeft Achmea Investment Management m.i.v. 1 juli 2020 aangesteld als haar fiduciair dienstverlener. De dienstverlening die Achmea IM gaat leveren omvat strategisch portefeuille-advies, selectie en monitoring externe managers, integraal risicomanagement en -rapportage en MVB-dienstverlening.
De keuze voor Achmea IM is tot stand gekomen na een zorgvuldige oriëntatie en selectie. De belangrijkste criteria die een rol speelden waren: kennis en ervaring met het Nederlandse pensioenstelsel, de breedte en kwaliteit van het dienstverleningspakket en kosten. Een uitgebreid due diligence onderzoek was onderdeel van het selectieproces. Tot nu toe werd het fiduciair management uitgevoerd door de eigen uitvoeringsorganisatie, Appolaris BV.
De financiële situatie van bijna alle pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen week flink verslechterd door het coronavirus. Zo ook de financiële situatie van PMA.
PMA had voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus al een tekort. Nu de beurzen flink worden geraakt door de onzekerheid rondom het virus, is de financiële situatie van PMA verslechterd. Helaas is daardoor de kans op een verlaging van de pensioenen volgend jaar groter geworden.
Wat de verdere gevolgen van het virus zijn voor de beurs en voor PMA is op dit moment moeilijk te zeggen. Het bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet.
Uw pensioen bij PMA hoeft in 2020 gelukkig niet verlaagd te worden. Er zijn echter niet genoeg reserves. Er bestaat nog steeds een kans dat we uw pensioen in 2021 wel moeten verlagen.
Dit jaar wordt het in 2019 door kabinet en sociale partners gesloten pensioenakkoord verder uitgewerkt. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en wat deze voor uw pensioen betekenen.
De financiële gezondheid van PMA is de afgelopen maanden verslechterd door de lage rente. De kans dat we uw pensioen in 2020 zouden moeten verlagen werd steeds groter. In november heeft de overheid aangekondigd dat ze de regels voor het verlagen van de pensioenen gaan versoepelen. Daardoor is de kans dat we uw pensioen in 2020 moeten verlagen kleiner geworden. Begin 2020 wordt duidelijk of we uw pensioen in 2020 daadwerkelijk moeten verlagen of niet.
In de huidige situatie is het uiteraard niet mogelijk om de pensioenen in 2020 te verhogen. We kunnen de pensioenen alleen verhogen als er voldoende financiële reserves zijn. De kans is erg klein dat we uw pensioen de komende jaren wel kunnen verhogen.
De afgelopen zomer is duidelijk geworden dat de pensioenpremie de komende drie jaar gaat stijgen. De afgelopen jaren hebben we gemiddeld een prima rendement behaald op de beleggingen. Door de lage rente verwachten we echter dat we de komende jaren minder rendement gaan behalen. De hoogte van de premie wordt dan belangrijker. We streven er immers naar dat iedereen het pensioen krijgt dat is toegezegd. Met een hogere inleg en een lager rendement, hopen we nog steeds uit te komen op hetzelfde pensioen.
In overleg met cao-partijen stijgt de pensioenpremie op 1 januari 2020 van 24,45% naar 26,46% van de pensioengrondslag. Dat is het deel van het salaris dat meetelt voor de berekening van het pensioen dat u in een jaar opbouwt. Uw werkgever betaalt 2/3 van de premie (= 17,64%). Iedereen die pensioen opbouwt bij PMA betaalt 1/3 van de premie (= 8,82%).
Als de financiële situatie van PMA in de loop van 2019 niet verbetert, moeten we volgens de regels van de overheid mogelijk al in 2020 de pensioenen verlagen. Het gaat om de pensioenen die we op dit moment al uitkeren en de pensioenen die bij PMA zijn opgebouwd en die we nog niet uitkeren.
Wat is er gebeurd?
Voor PMA is de rente belangrijk. De rente bepaalt hoeveel reserves we moeten aanhouden. Hoe lager de rente, hoe hoger onze reserves moeten zijn. In juli en augustus is de rente verder gedaald. We moeten daardoor een hogere reserve aanhouden. Op dit moment hebben we daarvoor niet genoeg geld in kas.
Eind 2019 meer duidelijkheid
Aan het einde van dit jaar wordt duidelijk óf en zo ja, met hoeveel we uw pensioen moeten verlagen. Het bestuur van PMA houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en doet er alles aan om de negatieve gevolgen van de lage rente zoveel mogelijk te beperken. Meer informatie volgt in oktober in ons magazine Apotheek & Pensioen.
Door de lage rente verwachten we op de lange termijn minder rendement te maken. Het gevolg is dat de ‘prijs’ van pensioen stijgt. Cao-partijen in de apotheekbranche hebben in overleg met het PMA-bestuur besloten tot een evenwichtige wijziging van de pensioenregeling van PMA. Er komt ruimte om de pensioenpremie de komende drie jaar met maximaal 2%-punt per jaar te laten stijgen. Verder verandert de zogeheten toeslagambitie: als de financiële situatie het toestaat worden de pensioenen vanaf 2020 verhoogd met de prijsstijging in plaats van de loonstijging. Op basis van de huidige financiële situatie verwachten we de pensioenen de komende jaren helaas helemaal niet te kunnen verhogen. Indien bovenstaande maatregelen ontoereikend zijn, kan dit betekenen dat de pensioenopbouw (tijdelijk) wordt verlaagd. De komende maanden volgt meer informatie over de wijzigingen.
Na 10 jaar onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel, is er een akkoord bereikt. Er is overeenstemming tussen werkgevers en werknemers (de sociale partners) en de regering.
Het pensioenakkoord op hoofdlijnen
De AOW-leeftijd wordt tijdelijk bevroren op 66 jaar en 4 maanden en stijgt vervolgens in drie stappen naar 67 jaar in 2024. De AOW-leeftijd stijgt daardoor minder snel dan eerder was afgesproken. Een jaar langer leven is straks niet meer 1 jaar langer werken, maar 8 maanden.
De hoogte van pensioenen, zoals het PMA-pensioen, gaat meebewegen met de economie. Daardoor kunnen pensioenfondsen de pensioenen sneller verhogen in goede economische tijden. Maar de pensioenen gaan ook sneller omlaag als het economisch niet zo goed gaat.
Wie met pensioen gaat kan 10% van de waarde van het pensioen in één keer uitgekeerd krijgen.
Einde van de doorsneesystematiek
De doorsneesystematiek, waarbij iedereen dezelfde premie betaalt voor dezelfde pensioenopbouw, wordt afgeschaft. Werknemers bouwen vanaf dat zij 45 jaar zijn straks minder pensioen op met dezelfde premie. Voor jongere werknemers is het omgekeerd. Zij bouwen straks juist meer pensioen op met dezelfde premie.
Hoe verder?
Veel zaken uit het akkoord moeten nog verder worden uitgewerkt. Het is een akkoord op hoofdlijnen. Een stuurgroep van werkgevers, werknemers en de overheid gaan er mee aan de slag. Pensioenfondsen denken ook mee. We kunnen op dit moment dus nog niet vertellen wat het pensioenakkoord precies betekent voor het pensioen dat u opbouwt bij PMA. Het uitwerken van het akkoord kan nog een flinke tijd in beslag nemen.
Sterke elementen van huidige pensioenstelsel blijven
Een aantal sterke punten in het pensioenstelsel en de pensioenregeling bij PMA blijven overeind. Deze sterke punten zijn:
Door het samen delen van de risico’s kan PMA de pensioenen levenslang uitkeren, hoe oud u ook wordt
Omdat veel mensen meedoen, bouwt u pensioen op tegen relatief lage kosten
U kunt fiscaal gunstig pensioen opbouwen: de overheid geeft iedereen een belastingvoordeel
Via de pensioenregeling is er een uitkering geregeld voor uw nabestaanden
PMA heeft eind maart een nieuw herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank. Een herstelplan is nodig zolang we onvoldoende financiële reserves hebben. Volgens de berekeningen in het herstelplan kunnen we de reserves binnen 10 jaar herstellen. Een verlaging van de pensioenen in 2019 is daarom niet nodig. Het verhogen van de pensioenen (indexatie) is de komende jaren echter ook niet te verwachten. En de kans dat we de pensioenen in de jaren na 2019 alsnog moeten verlagen is toegenomen. Hoe komt dat?
Eén van de pensioenregels in Nederland bepaalt dat we de pensioenen moeten verlagen als de (beleids-)dekkingsgraad vijf jaar achter elkaar lager is dan 104,6%. PMA had eind 2018 een beleidsdekkingsgraad van 102,5%, en daarmee was die voor het derde jaar op rij te laag. Als we zowel eind 2019 als eind 2020 ook te laag afsluiten, zullen we uw pensioen dus moeten verlagen. In de laatste Apotheek & Pensioen wordt dit onderwerp uitgebreid toegelicht.
In verband met de loonsverhoging van de CAO Apotheken wijzigt de franchise per 1 april 2019 naar € 13.882 (was € 13.785).
De nieuwe franchise geldt voor alle werknemers en wordt bij een parttime dienstverband naar rato toegepast.
Eind 2020 was onze dekkingsgraad 92,6%. Bij een dekkingsgraad die lager is dan 104,6% moeten we eigenlijk verlagen. Als de dekkingsgraad hieronder ligt, keren wij namelijk meer pensioen uit dan kan. Maar wij maken gebruik van de tijdelijke vrijstellingsregeling die is aangeboden door Minister Koolmees. Die regeling houdt in dat PMA de pensioenen niet hoeft te verlagen als de dekkingsgraad boven de 90% is.
Er wordt hard gewerkt aan een nieuw, toekomstbestendig pensioenstelsel. Het is de bedoeling dat dit stelsel ingaat op 1 januari 2026. Tot die tijd willen politiek en pensioenfondsen onnodige verlagingen voorkomen. Op 31 december 2020 was de dekkingsgraad van PMA 92,6%. Hiermee zitten we boven de 90%. PMA koos er daarom voor om de pensioenen in 2021 niet te verlagen.
Als u langer dan twee jaar uit dienst bent en u heeft nog een klein pensioen (2018: minder dan € 474 bruto per jaar) bij uw oude pensioenuitvoerder, dan mocht uw pensioenuitvoerder de waarde van dat pensioen in één keer aan u uitbetalen. Dat heet afkopen.
Vanaf 2019 vervalt de mogelijkheid tot afkopen. In plaats daarvan mogen pensioenuitvoerders een klein pensioen automatisch overdragen aan de volgende pensioenuitvoerder. Deze is verplicht hieraan mee te werken. Pas als u na vijf jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder heeft, mag uw oude pensioenuitvoerder het kleine pensioen alsnog afkopen. Met deze nieuwe regels wil de overheid ervoor zorgen dat geld dat bestemd was voor pensioen ook zoveel mogelijk echt pensioen blijft.
Er verandert nog iets. Pensioenen van maximaal € 2 bruto per jaar komen vanaf 1 januari 2019 te vervallen. Dit gebeurt omdat de administratieve kosten van een dergelijk zeer klein pensioen relatief groot zijn.
PMA probeert de pensioenen ieder jaar te verhogen om ze mee te laten groeien met de algemene loonstijging in de apotheekbranche. Die verhoging noemen we ook wel indexatie. Er is geen zekerheid dat de pensioenen worden verhoogd. De indexatie kan alleen worden toegekend als de financiële situatie van het pensioenfonds het toelaat.
Omdat de (beleids)dekkingsgraad van PMA op dit moment te laag is om indexatie te kunnen verlenen, heeft het bestuur van PMA besloten dat de pensioenen niet worden verhoogd per 1 januari 2019. Naar verwachting kan PMA ook de komende jaren uw pensioen nog niet verhogen.
In 2018 zijn er geen loonstijgingen geweest vanuit de CAO Apotheken. De indexatieachterstand is daardoor niet verder opgelopen in 2018.
Het bestuur van PMA heeft besloten om het premieniveau in 2019 niet te wijzigen. Doordat de vakantietoeslag in 2019 onderdeel wordt van de pensioengrondslag, wijzigen de premiepercentages wel per 1 januari 2019.
Door de laag blijvende rente en daarmee gepaard gaande lagere rendementsverwachtingen neemt de druk om de pensioenpremie op termijn te verhogen toe. In de loop van 2019 praat het bestuur hier verder over.
Onderstaand de premiepercentages per 1 januari 2019:
Pensioenpremie werknemer, inclusief partnerpensioen | 8,15% |
Pensioenpremie werknemer, exclusief partnerpensioen | 7,45% |
Pensioenpremie werkgever | 16,3% |
Bij veel pensioenfondsen is de vakantietoeslag onderdeel van de pensioengrondslag. PMA hanteerde tot en met dit jaar een afwijkend systeem. Per saldo maakte het niet uit: de vakantietoeslag zat niet in de pensioengrondslag, maar werd als extra bedrag berekend. Het bestuur van PMA heeft besloten om per 1 januari 2019 af te stappen van dit afwijkende systeem. Zie voor meer informatie onze berichtgeving in Apotheek & Pensioen van september.
Per 1 januari 2019 wordt de vakantietoeslag dus onderdeel van de pensioengrondslag. Wat betekent dat voor u? Niet zoveel:
In verband met nieuwe regels heeft PMA haar privacybeleid aangepast. Vanaf 25 mei 2018 vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. Door de AVG moeten organisaties aan strengere eisen voldoen om persoonsgegevens te beschermen tegen misbruik.
Organisaties die persoonsgegevens verwerken, krijgen meer verplichtingen. De AVG versterkt de positie van mensen van wie gegevens worden verwerkt. Met de invoering van de AVG krijgt u meer rechten en meer inzicht in hoe wij uw gegevens verwerken.
Welke gegevens wij van u hebben en waar we die voor gebruiken kunt u lezen in onze privacyverklaring. Daarin leest u ook welke rechten u heeft en hoe u daarvan gebruik kunt maken. Indien u meer informatie wenst, kunt u ook ons privacybeleid opvragen.
PMA heeft het afgelopen jaar financieel een stap in de goede richting gezet. Onze beleidsdekkingsgraad steeg van 91,5% begin 2017 naar 102,3% aan het eind van het jaar. Dat komt voor een deel doordat de rente in 2017 iets gestegen is, maar ook de beleggingen droegen bij: we haalden in 2017 een rendement van 6,4%.
We staan er dus wat beter voor, maar we hebben nog steeds een dekkingstekort. Daarom hebben we een update van ons herstelplan gemaakt. Belangrijk is dat we in 2018 de pensioenen niet hoeven te verlagen. We kunnen volgens ons herstelplan zonder deze noodmaatregel op tijd voldoende buffers opbouwen. Maar het herstel is nog wel broos. Bij nieuwe tegenvallers kan het alsnog nodig zijn om in de komende jaren de pensioenen te verlagen.
PMA probeert uw pensioen mee te laten groeien met de loonstijging van de Cao Apotheken. Indexatie noemen we dat. Daarmee willen we zorgen dat de koopkracht van uw pensioen op peil blijft. Maar we kunnen (en mogen) uw pensioen alleen verhogen als onze financiële buffers groot genoeg zijn. Dat is, net als in de afgelopen jaren, nog niet het geval. Daarom hebben we op 1 januari 2018 uw pensioen niet kunnen indexeren. De cao-lonen in de apotheek stegen in 2017 met 2,44%. Wettelijk mogen wij pas beginnen met (gedeeltelijk) indexeren als de beleidsdekkingsgraad minstens 110% is. Dat is door de verbetering van onze situatie wel dichterbij gekomen, maar voor de komende jaren verwachten wij nog geen indexatie.