U gaat een periode met verlof
Afhankelijk van de soort verlof blijft u wel of niet pensioen opbouwen. Lees verder hoe dit werkt.
Onbetaald verlof
Neemt u onbetaald verlof op, dan stop de pensioenopbouw. U kunt ervoor kiezen de pensioenopbouw door te laten lopen. In dit geval betaalt u zelf de volledige pensioenpremie (werkgevers- en werknemersdeel).
Heeft u minder dan 18 maanden onbetaald verlof? Dan loopt de verzekering voor het nabestaandenpensioen door. Mocht u komen te overlijden, dan krijgt uw partner een uitkering die is berekend alsof u tot uw 67e partnerpensioen zou hebben opgebouwd. Ook de WGA-hiaatverzekering loopt door. Deze verzekering zorgt voor een aanvulling op de WGA-uitkering van de overheid.
Geboorteverlof
Sinds 2029 betaalt de werkgever het loon van het geboorteverlof 1 week volledig door, ook de pensioenopbouw loopt door.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgen werknemers een uitkering van het UWV (70% van het dagloon tot het maximum dagloon). In de cao Apotheken is afgesproken dat bij kinderen geboren vanaf 1 juli 2022 de wettelijke uitkering wordt aangevuld tot 100% en dat de pensioenopbouw doorloopt.
Ouderschapsverlof
Ouders hebben recht op maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Tijdens het onbetaald verlof vindt geen pensioenopbouw plaats, tenzij de werknemer ervoor kiest de pensioenopbouw voort te zetten tegen betaling van de volledige pensioenpremie (werkgevers- en werknemersdeel).
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen (70% van het dagloon tot het maximum dagloon). Dit verandert de situatie rond de pensioenopbouw niet: er vindt geen pensioenopbouw plaats, tenzij de werknemer ervoor kiest om dit zelf voort te zetten.